انسان ها مسیر طولانی را طی کرده اند تا به روش ها و تکنولوژی های امروز برای انتقال داده برسند. در گذشته دستگاه مخابره ی پیام تلگراف بود بعد از آن نیز تلفن، سپس نوبت رسید به صدا و تصویر. که این صدا و تصویر به وسیله ی رادیو و تلویزیون، امواج و سیگنال ها، از یک جا به تمام دنیا فرستاده می شد. بعدها کامپیوتر ها اختراع شدندو کم کم اینترنت رواج پیدا کرد و کامپیوتر ها را در سراسر دنیا به هم متصل کرد. اما حالا دیگر دستگاه های انتقال داده کامپیوتر ها و موبایل ها هستند. و صد البته همین کامپیوتر ها و موبایل ها نیز مبادلات داده ها را از طریق وبسایت ها و اپلیکیشن ها و نرمافزار های مختلف ممکن می کنند.
انتقال داده چیست؟
به این سوال می توان این گونه پاسخ داد که وب جهان گستر فضای بی نهایتی برای انتشار داده و اطلاعات در اختیار بشر گذاشته است. اگر نگاهی به تاریخچه تکاملی طراحی وبسایت در جهان بیندازیم، خواهیم دید که وبسایت ها با این هدف ساخته شدند تا به گردش آزاد اطلاعات در سراسر جهان کمک کنند. درواقع، وبسایت ها وسیله ای جهت انتقال داده به سرتاسر جهان هستند. گردش آزاد اطلاعات یعنی انتقال آزاد و سریع داده ها. مهم نیست آن داده چه چیزیست و فرستنده یا گیرنده ی آن در کجای جهان قرار دارد، همین که طرفین ارتباط به اینترنت دسترسی داشته باشند، برایش کافی است.
انواع و حالت های انتقال داده
انتقال داده همانطور که احتمالا اطلاع دارید ۲ نوع است:
۱. انتقال داده آنالوگ (Analog Data Communication) : در این نوع انتقال، داده ها به وسیله ی سیگنال های آنالوگ و از طریق کانال های ارتباطی (مثل تلفن و رادیو و تلویزیون) انتقال پیدا می کنند.
۲. انتقال داده دیجیتال (Digital Data Communication) : در این نوع انتقال، داده ها به سیگنال های دیجیتال، یعنی صفر و یک تبدیل و به وسیله ی کانال های ارتباطی (مثل شبکه های کامپیوتری، اینترنت و موبایل) منتقل می شوند.
همینطور، انتقال داده ممکن است به یکی از حالت های زیر هم انجام بشود:
الف. یک طرفه (Simplex Mode) مانند رادیو که در آن فقط فرستنده می تواند اطلاعات را مخابره کند
ب. دو طرفه نا همگام (Half-Duplex Mode) مانند بیسیم ها (واکی تاکی) که تبادل داده در آن دو طرفه است اما نه به صورت هم زمان،
پ. دو طرفه همگام (Full-Duplex Mode) مانند تماس تصویری واتساپ یا اسکایپ که تبادل داده در آن دو طرفه و به صورت هم زمان رخ می دهد.
انتقال داده دیجیتال کامل ترین و سریع ترین نوع و حالت است. بخش زیادی از انتقال داده دیجیتال را شبکه های کامپیوتری (Computer Networking) راحت کرده است. وقتی چند دستگاه مختلف با این هدف به یکدیگر متصل می شوند که امکان تبادل داده میان آن ها به وجود اید، در واقع همان شبکه ی کامپیوتری ساخته شده است. کاری که اینترنت امروزه برای ما انجام می دهد نیز دقیقا همین است: ساختن شبکه ای عظیم و بزرگ از کامپیوتر های متصل به هم در سراسر جهان که می توانند به صورت هم زمان و سریع انواع داده را برای یک دیگر ارسال کنند و همچنین داده هایی را نیز دریافت کنند.
پیدا کردن سریع داده ها توسط کاربر در وبسایت
وبسایت ها باید کاربردی طراحی شده باشند. یعنی هنگامی که قرار است کاربر فرمی را پر کند، باید بتواند به سرعت آن را در وبسایت پیدا کند. همچنین، فرم باید طوری طراحی شده باشد که کاربر به راحتی آن را درک کند و بتواند به سرعت و بدون زحمت آن را پر کند. به همین خاطر است که طراحان وبسایت باید اطلاعات و داده های لازم را با رعایت یک سری اصول و سلسله مراتب بصری در وبسایت به کاربران عرضه کنند. در این حالت است که کاربر می تواند اطلاعات مهم را سریع پیدا کند.
علاوه بر آن، متن های کوتاه راهنما (یا متن های تجربه کاربر) باید اصولی، شفاف و ساده در وبسایت قرار داده شود تا کاربران با یک نگاه بفهمند برای انجام دادن کاری خاص در وبسایت لازم است چه کار هایی بکنند و چه مراحلی را پشت سر بگذارند. کاربر باید با وبسایت تعامل داشته باشد تا بتواند از آن استفاده و داده هایی را که می خواهد بفرستد و دریافت کند. هر چیزی که آن تعامل را سخت، زمان بر یا مختل کند؛ تبادل داده را مختل کرده است.
انجام دریافت و انتقال داده از وبسایت به سرعت و به طور کامل
تصور کنید وارد یک وبسایت فروشگاهی می شوید. خیلی راحت و سریع کالایی را که می خواهید پیدا کرده اید اما عکس کالا برای شما باز نمی شود یا خیلی دیر باز می شود. صفحه ی ثبت سفارش و پرداخت نیز به همین شکل است. یعنی کامل کردن فرآیند خرید بسیار کند پیش می رود. در نهایت هم حتی ممکن است اصلا نتوانید پرداخت را کامل انجام دهید. وبسایت (دریافت و انتقال داده) باید سریع باشد. سرعت پایین سایت و توقف های کوتاه در بارگذاری یا دریافت داده ها بر تعامل کاربر اثر منفی دارد. به همین خاطر، طراحان و توسعه دهندگان وب از تکنولوژی های متفاوتی برای ارتقای سرعت سایت استفاده می کنند.
جمع بندی و نتیجه گیری
۱. تجارت الکترونیک، آموزش آنلاین و مجازی و همچنین تماس های تصویری همگی از طریق انتقال داده ی دیجیتال و شبکه های کامپیوتری ممکن شده است.
۲. طراح وبسایت لازم است در تمامی مراحل دیزاین و توسعه وب به این نکته توجه داشته باشد که در واقع دارد ابزاری را برای انتقال داده می سازد.
۳. برای انتقال داده لازم است کاربر با وبسایت تعامل رضایت بخش و مفیدی داشته باشد. چیزی که آن تعامل رضایت بخش را می سازد طراحی خاص و راحت و طراحی تجربه کاربر است.
۴. وب دیزاینر ها باید به روز باشند و از آخرین تکنولوژی ها و فناوری ها که سرعت و امنیت سایت را و در نتیجه انتقال داده را بهبود می دهند، مطلع باشند.
امیدواریم این مطالب برای شما کارامد و مفید واقع شده باشد و نهایت استفاده را از آن ها برده باشید.