طراحی وب سایت فرآیند ایجاد جنبه های بصری و کاربردی یک وب سایت از جمله طرح، طرح رنگ، تایپوگرافی و رابط کاربری است.بیشتر اعتبار یک وب سایت به طراحی آن نسبت داده می شود. اگر اشتباهات طراحی وب سایت زیاد باشد، ممکن است بازدیدکنندگان شما را قابل اعتماد ندانند. دوری از این خطاها به کسب و کار شما اجازه می دهد تا به دلایل درست به صورت آنلاین برجسته شود. در این مقاله 8 اشتباه رایج و معمول در طراحی سایت را شرح می دهیم و راههایی برای رفع این خطاها را خواهید آموخت.
۱.استفاده بیش از حد از ویژگی های مختلف
یکی از اشتباهات رایج در طراحی وب، استفاده از خصوصیاتی است که در وبسایت کارایی ندارند. مهمترین اولویت هر وبسایت، عملکرد بهینه آن است، به همین دلیل حتی اگر یک عنصر از نظر ظاهری جذاب باشد، نباید فراموش شود که اصلیترین هدف، کارایی وبسایت است و اگر آن ویژگی با کارایی وبسایت یکسو نباشد، نباید از آن استفاده کرد.
راه حل
وقتی میدانید استفاده از یک ویژگی برای کاربر ارزش افزودهای به همراه ندارد، از آن استفاده نکنید. منابع و زمان طراح سایت باید برای ویژگیها و اجزایی استفاده شود که برای کاربران ارزش افزوده داشته باشد و به بهبود تجربه آنها کمک میکنند. اگر یک ویژگی که تاثیر زیادی بر کاربران ندارد یا حتی آنها را گیج میکند، بهتر است از آنداستفاده نکنید.
۲.عدم توجه به دسترسپذیری وبسایت (Accessibility)
یکی دیگر از بزرگ ترین اشتباهات در طراحی وبسایت، نادیده گرفتن دسترسپذیری وبسایت است. دسترسیپذیری یعنی وبسایت برای هر کاربر با هر محدودیت و شرایط خاصی به آسانی قابل استفاده باشد. این محدودیت ممکن است ناتوانی و محدودیتهای جسمی یا محیطی باشد. با رعایت اصل دسترسپذیری در طراحی سایت، تمام مخاطبان بدون توجه به شرایطشان میتوانند از سایت و قابلیتهای آن به طور مساوی استفاده کنند.
راه حل
دسترسیپذیری سایت را در اولویت کار قرار دهید. فراموش نکنید اگر وبسایت دسترسپذیر نباشد، میلیونها نفر از بازدید و تعامل با وبسایت محروم خواهند شد.
۳.عدم انتقال پیام برند و ماهیت کسبوکار
هنگامیکه بازدیدکنندگان وارد وبسایت میشوند، انتظار دارند متوجه شوند آن شرکت چیست و چه کاری انجام میدهد. اگر این تصویر مبهم باشد، بازدیدکنندگان وبسایت را ترک خواهند کرد. پس ایجاد یک تصویر واضح و مرتبط از فعالیتهای شرکت در وبسایت اهمیت ویژه دارد.
راه حل
اطمینان حاصل کنید که طراحی سایت یه طوری باشد تا اهداف کسبوکار را به وضوح به کاربران منتقل کند. برای این کار، از متن و المانهای تصویری تاثیرگذار و جذاب استفاده کنید. برای این کار قبل از هر چیز، از خود بپرسید که آیا هدف وبسایت یک فروشگاه آنلاین است؟ وبعد سعی کنید هر ویژگی، متن و تصویری که به وبسایت اضافه میکنید، در راستای این اهداف باشد.
۴.ناوبری مبهم
ناوبری سایت، سیستم یا روشی است که کاربران را در یافتن اطلاعات مختلف راهنمایی میکند. ناوبری مبهم، کاربران را با مشکل روبهرو میکند.با گسترش روزافزون حضور کسبوکارها در فضای دیجیتال، حجم و پیچیدگی محتوا در وبسایتها افزایش پیدا کرده است. در چنین شرایطی، وجود ناوبری واضح و یکپارچه از اهمیت بسیاری برخوردار است. ناوبری وبسایت مانند یک نقشه راه، به کاربران کمک میکند تا اطلاعات مورد نظرشان را به راحتی پیدا کنند.
راه حل
مطمئن شوید که ناوبری وبسایت به راحتی قابل درک باشد. اگر ناوبری وبسایت مشکلی داشته باشد، نرخ پرش (Bounce Rate) کاربران افزایش پیدا میکند.
برای طراحی اصولی ناوبری وبسایت، اول باید یک ساختار سلسلهمراتبی داشته باشید. این ساختار به کاربران کمک میکند تا به سادگی در وبسایت حرکت کنند و اطلاعات مورد نظرشان را بیابند. تعیین سطوح ناوبری و استفاده از برچسبها و عناوین واضح و مناسب برای هر بخش اهمیت بسیاری دارد. همچنین، اطمینان حاصل کنید که هر صفحه دارای لینک بازگشتی به صفحه قبل باشد.
۵.فراموش کردن اهمیت طراحی ریسپانسیو
یکی دیگر از اشتباهات رایج طراحان سایت این است که فرض میکنند همیشه کاربران از دسکتاپ استفاده میکنند و به کاربران موبایل کمتر توجه می کنند. درحالیکه طراحی سایت باید بر اساس نیازهای کاربران موبایل نیز تنظیم شود. کاربران امروزه، بیشتر از هر وقت دیگری از چندین دستگاه برای نمایش وبسایت از جمله گوشی هوشمند، تبلت، لپتاپ و حتی تلویزیون استفاده میکنند. اگر محتوای وبسایت به درستی بر روی تمام این دستگاهها نمایش داده نشود، افراد بازدیدکننده اعتماد خود را از دست داده و وبسایت را ترک خواهند کرد.
۶. نبود سلسله مراتب محتوایی در سایت
تا به حال پیش آمده وارد یک وبسایت شوید و گیج شوید وندانید به کجا باید توجه کنید؟ اگر بله، احتمالاً به یک وبسایت برخوردهاید که سلسلهمراتب محتوایی ندارد.یکی از مشکلات شایع در طراحی وب، عدم وجود سلسله مراتب (Hierarchy) است. به زبان ساده، سلسله مراتب به نحوه سازماندهی و ترتیببندی عناصر و محتوای صفحه وبسایت اشاره دارد. داشتن سلسله مراتب در وب سایت نه تنها از نظر ظاهری قابل توجه است، بلکه به بهتر شدن عملکرد وبسایت هم کمک میکند. زمانی که عناصر و محتوای وبسایت به ترتیب منطقی و مرتب سازماندهی شوند، کاربران به آسانی میتوانند محتوا یا بخش مورد نظرشان را پیدا کنند.
راه حل
مطمئن شوید که وبسایت یک نظم سلسلهمراتبی دارد. وبسایت بدون نظم سلسلهمراتبی، گیجکننده و پیچیده می باشد. اما با وجود نظم سلسلهمراتبی، بازدیدکنندگان بهراحتی متوجه میشوند کجای صفحه محتوای موردنظر خود را بیابند.
۷.ظاهر زیبا به قیمت افت تجربه کاربر
یکی دیگر از اشتباهات رایج طراحی سایت که در چند سال اخیر بیشتر شده، این است که به زیبایی و ظاهر جذاب وبسایت، به قدری اهمیت داده میشود که به عملکرد و هدف واقعی وبسایت لطمه می خورد. به عبارت دیگر، درصد زیادی از توجه طراحان به طراحی گرافیکی و ظاهر وبسایت منعطف می شود که ممکن است از هدف اصلی وبسایت دور شده و اعتبار بازدیدکنندگان را از دست بدهد.
راه حل
اول بهبود عملکرد سایت، بعد ظاهر سایت. به عبارت دیگر، طراحی باید به نحوی باشد که در عین حال که جذابیت ظاهری دارد، وبسایت را نیز به هدف اصلی خود برساند. دستیابی به این هدف لازمه ارتباط و هماهنگی موثر تیمهای فنی و طراحی می باشد. تیمهای طراحی نباید عملکرد سایت را قربانی ظاهر سایت کنند.
۸.عدم سرمایه گذاری در سفارشی سازی
فرض کنید در حال پیادهروی در شهر، به یک فروشگاه لباس با یک ویترین خلاقانه و جذاب میرسید. وبعد از کنار یک فروشگاه دیگر که ویترینی ساده دارد عبور میکنید که هیچ نکته جذابی در آن برای شما ندارد و بهراحتی از کنار آن رد میشوید. وبسایت هم مانند نمای ویترین یک فروشگاه است. یک فروشگاه با ویترین جذاب و خلاقانه توجه مشتریان را به خود جلب میکند، اما فروشگاه با ویترینی بسیار ساده و بیرنگ، احتمال دیده شدن آن در مقایسه با دیگر فروشگاهها بسیار کمتر خواهد بود.
یکی از بزرگترین اشتباهات طراحان وبسایت استفاده از یک قالب ساده و تکراری برای همه وبسایتها و عدم سفارشیسازی آن می باشد.
راه حل
طراحی وبسایت زیبا و خلاقانه بسیار مهم است. سعی کنید هیچوقت از طراحی وبسایتهای مشابه تقلید نکنید. بیشتر کسب و کارها در طراحی سایت سرمایهگذاری میکنند تا از رقبا برحسته تر باشند، پس کاری را انجام دهید که هیچکس در آن صنعت انجام نداده باشد.
جمع بندی
طراحی یک وبسایت با اینکه بسیار جذاب است، اما نیاز به دقت بالایی دارد. طراح سایت باید از اشتباهات در طراحی آگاه باشد.
در این مقاله اشتباهاتی رایج در طراحی سایت گفته شد. همچنین روشهای حل این مشکلات نیز به شما ارائه شد. امیدواریم مفید باشد.